Φούρνοι: Εκδήλωση ενημέρωσης για το πρόγραμμα Greco Island – ikariaki.gr

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, παρευρέθηκε στην εκδήλωση για το πρόγραμμα Greco Islands στους Φούρνους Κορσεών την Κυριακή 29 Οκτωβρίου. Με αφορμή αυτό το γεγονός ο κ. Κουτουλάκης μίλησε στην Ικαριακή Ραδιοφωνία – ikariaki.gr.

Δείτε τη συνέντευξη στο κανάλι της Ικαριακής Ραδιοφωνίας στο Youtube:

Στη Χάλκη υλοποιείται ήδη το πρόγραμμα από τον Νοέμβριο του 2021,  όπου μέσα από μια σειρά δράσεων, το νησί μείωσε κατακόρυφα το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και αναβαθμίστηκε ενεργειακά. Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνεται η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 1MWp, η δωρεά έξι αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία ενισχύουν τον στόλο των οχημάτων της Αστυνομίας και του Λιμενικού, αλλά και του Δήμου, και η παράλληλη τοποθέτηση τεσσάρων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων στο λιμάνι του νησιού.

“Το κράτος οφείλει να βρει κάθε τρόπο να επενδυθούν χρήματα τα οποία θα δημιουργήσουν συνθήκες, να παραμείνουν οι κάτοικοι στα νησιά – Να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στη κυκλική οικονομία” δηλώνει ο ΓΓ Νησιωτικής Πολιτικής

Η εκδήλωση στους Φούρνους Κορσεών

Ένα μικρό υπουργικό συμβούλιο εκπροσωπούμενο από γενικούς γραμματείς, χαρακτήρισε ο κ. Κουτουλάκης την εκδήλωση για το Greco Islands στους Φούρνους, καθώς παρεύρεθηκαν, πέρα από τον ίδιο, ο κ. Βαρελίδης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος αρμόδιος μεταξύ άλλων και για θέματα λυμάτων-αποβλήτων, ο κ. Αϊβαλιώτης υπεύθυνος για τα θέματα ενέργειας και ο κ. Σκάλκος Γενικός Γραμματέας επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

Πολύ θετικό κλίμα ανάμεσα στους φορείς, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και Δήμου Φούρνων μας μετέφερε ο κ. Κουτουλάκης, ένα πρόσφορο έδαφος ώστε να τεθούν οι βάσεις και να υλοποιηθούν δράσεις στο γειτονικό νησί μας.

Τι είναι η στρατηγική πρωτοβουλία Greco Islands 

H πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μία καινοτόμα και πολύπλευρη δράση ιδιαίτερης σημασίας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 καθώς επιχειρείται μία ολιστική αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με το νησιωτικό χώρο, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξή τους.

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας, είναι η προσπάθεια αλλαγής του αναπτυξιακού υποδείγματος των νησιών προς μια βιώσιμη ενδογενή ανάπτυξη στη βάση της αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος και της ενίσχυσης της πράσινης επιχειρηματικότητας και του ψηφιακού μετασχηματισμού, με έμφαση τη σταδιακή ενεργειακή μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τη φέρουσα ικανότητα των νησιών.

Η Επιτροπή Καθοδήγησης συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ με τη συμμετοχή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού και τις νησιωτικές Περιφέρειες. Ο συντονισμός της πρωτοβουλίας θα γίνει σε συνεργασία με φορείς σε τοπικό επίπεδο, ώστε να ληφθεί υπόψιν η «από τα κάτω» προσέγγιση για το σχεδιασμό των επιμέρους δράσεων.

Προσδοκώμενο αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας είναι να αποτελέσει έναν μοχλό κοινωνικής- οικονομικής ευημερίας και χωρικής συνοχής πρώτα από όλα για τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής τους και ενισχύοντας την τοπική επιχειρηματικότητα.

Η αρχική δημοσίευση: ikariaki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Σχετικά Άρθρα