Υγεία

Στο δήμο μας, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των μόνιμων κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών, λειτουργούν τρία ιατρεία. Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Φούρνων, με έδρα τους Φούρνους, το οποίο στελεχώνει προσωπικό καλύπτοντας τις θέσεις νοσηλεύτριας, νοσοκόμας και γιατρού, και τα αγροτικά ιατρεία Θύμαινας και Χρυσομηλιάς. Όλα τα αγροτικά ιατρεία είναι πλήρως εξοπλισμένα και υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα Τηλεϊατρικής.

Εκπαίδευση πρώτων βοηθειών και τοποθέτηση αυτόματων απινιδωτών στον Δήμο Φούρνων. Η ομάδα BLS\AED SAMOS, σε συνεργασία με τον Δήμο Φούρνων, πραγματοποίησε επιτυχώς πιστοποιημένο σεμινάριο (11ος Κύκλος) Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης. Η εκδήλωση είχε ως στόχο την εκπαίδευση των πολιτών στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, τη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, καθώς και τη θέση ασφαλείας και την αντιμετώπιση πνιγμού από ξένο σώμα.

Ως αποτέλεσμα, ο Δήμος Φούρνων και η Θύμαινα διαθέτουν πλέον 20 πιστοποιημένους πολίτες και 4 Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδωτές έτοιμους προς χρήση. Οι τελευταίοι είναι δωρεά από αλλοδαπό κάτοικο του νησιού μας προς το Δήμο μας.

Μονάδα Αποσυμπίεσης

Ο Δήμος Φούρνων είναι στη διαρκή προσπάθεια να εξασφαλίσει την ασφάλεια και την ευημερία των κατοίκων του, καθώς και των επισκεπτών που επισκέπτονται το πανέμορφο νησί μας. Το νησί μας βρίσκεται σε μια περιοχή με μεγάλη ναυτική δραστηριότητα και υπάρχουν πολλά ναυάγια στα νερά μας. Είναι επομένως απαραίτητο να διαθέτουμε τα κατάλληλα μέσα για την άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών. Στα πλαίσια της χωροθέτησης και λειτουργίας του Καταδυτικού Πάρκου στις βραχονησίδες «Λεμονόπετρες», στην υλοποίηση του Ενάλιων Επισκέψιμων Αρχαιολογικών Χώρων στις περιοχές του «Άσπρου Κάβου – Βαθύλακκα» και για την υποστήριξη των υποβρύχιων αρχαιολογικών ερευνών που διεξάγονται συστηματικά στο νησί των Φουρκων, από το καλοκαίρι του 2024, θα λειτουργήσει πιλοτικά Υπερβάρικος – Καταδυτικός Θάλαμος αποσυμπιεστής.

Αναλυτικότερα ο υπερβαρικός θάλαμος, είναι Ιταλικής κατασκευής της εταιρίας Drass Galeazzi (NF1167), ISPESL  7985-96, με προδιαγραφές NATO.
Εξειδικευμένη κατασκευή για την διενέργεια καταδυτικών εργασιών/επιχειρήσεων, όπου χρησιμοποιείται από Τεχνικές Εταιρίες που αναλαμβάνουν εκτεταμένες υποβρύχιες εργασίες ή Στρατιωτικές Μονάδες. Αποτελείται από δυο τμήματα, ένα μονοθέσιο τμήμα επιχειρησιακό (φορητός) με σύνδεση DIN Nato και ένα δεύτερο τμήμα διθέσιο με καθίσματα. Δύναται να χρησιμοποιηθεί σαν ενιαίος θάλαμος χωρητικότητας 3 ατόμων για την αποσυμπίεση του καταδυτικού κλιμάκιου η να αποσυνδεθεί ο φορητός θάλαμος και να μεταφερθεί παραμένοντας πάντα σε πίεση, σε οποιαδήποτε συμβατή εγκατάσταση του ΝΑΤΟ. Ο φορητός θάλαμος διαθέτει κατάλληλες δέστρες για την μεταφορά του με ελικόπτερο και κατάλληλη διάταξη (DIN) ώστε να συνδεθεί με μεγαλύτερο θάλαμο χωρίς ο ασθενής να αποσυμπιεστεί. Και τα δυο τμήματα διαθέτουν αυτόνομα συστήματα φωτισμού (αντιεκρηκτικά), επικοινωνίας, πρωτεύων, δευτερεύων άλλα και απευθείας σύνδεση παροχής αέρα, οξυγόνου ή εμπλουτισμένα μείγματα οξυγόνου (Nitrox).

Πίνακα ελέγχου με αναλυτές οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα, για τα επίπεδα της περιεκτικότητας των αέριων εντός του θαλάμου και διάφορα άλλα εφεδρικά συστήματα. Διαθέτει επίσης εφεδρική παροχή ενέργειας με μπαταριές, ηλεκτρολογικό πίνακα για την σύνδεση του για παροχή ενέργειας, αλλά και επιπλέον σύστημα ανάγκης το οποίο λειτουργεί και μηχανικά χωρίς καθόλου ενέργεια. Σύνδεση για την παροχή αέρα/οξυγόνου αλλά και πλήρη τράπεζα αεριών με φιάλες χωρητικότητας 50 λίτρων 4 για συμπιεσμένο αέρα, 2 για οξυγόνο και επιπλέον ακόμα για το φορητό τμήμα 2 φιάλες χωρητικότητας 50 λίτρων συμπιεσμένου αέρα και 2 φιάλες οξυγόνου 25 λίτρων. Διαθέτει πλήρες σύστημα ασφαλιστικών, εκτονωτικής διάταξης υψηλής πίεσης, η οποία ενεργοποιείται στα 5,8 bar.

Αυτή η νέα πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της συνεχούς προσπάθειάς μας να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών και των επισκεπτών μας.

Πρόγραμμα «Πρόγραμμα Ιατρικής Υιοθεσίας» – Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών υποδέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά τους Φούρνους Κορσεών στο «Πρόγραμμα Ιατρικής Υιοθεσίας» που εφαρμόζει με συνέπεια τα τελευταία χρόνια σε δυσπρόσιτες και παραμεθόριες περιοχές, με σκοπό να στηρίξει τους κατοίκους του νησιού στο δύσκολο καθημερινό τους αγώνα να κρατήσουν ζωντανό τον ακριτικό τους Δήμο. Με το «Πρόγραμμα Ιατρικής Υιοθεσίας», ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών θα βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό των κατοίκων των Φούρνων Κορσεών, προσφέροντας τις κορυφαίες υπηρεσίες του. Μέσα σε μία δύσκολη συγκυρία, ο Όμιλος θα στηρίζει τις οικογένειες που επιμένουν να ζουν και να δημιουργούν στο ακριτικό νησί. Συγκεκριμένα, με σκοπό να διευκολύνει τα ζευγάρια του ακριτικού νησιού, που θέλουν να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους, ο Όμιλος θα προσφέρει δωρεάν παροχή τοκετού στη Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική «ΓΑΙΑ» στην Αθήνα και στο Μαιευτήριο του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης σε όλες τις επιτόκους του νησιού. Ο Όμιλος θα στέκεται δίπλα τους και στη συνέχεια καθώς θα προσφέρει την πλήρη και δωρεάν νοσηλεία όλων των παιδιών και εφήβων του νησιού μέχρι 14 ετών, που έχουν ανάγκη νοσοκομειακής φροντίδας, στο «Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών» και στο «Παιδιατρικό Κέντρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης».
Επιπλέον, αναδεικνύοντας τη μεγάλη σημασία του προληπτικού ελέγχου, η υπερσύγχρονη Κινητή Ιατρική Μονάδα του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών επισκέφτηκε τους Φούρνους Κορσεών, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους να πραγματοποιήσουν δωρεάν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επέκταση του «Προγράμματος Ιατρικής Υιοθεσίας» στους Φούρνους Κορσεών πραγματοποιήθηκε μετά από σχετική προτροπή από τον έγκριτο ακαδημαϊκό και Διευθυντή του Πρότυπου Κέντρου Καρδιάς και Αγγείων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Καθηγητή Χριστόδουλο Στεφανάδη
https://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/story/344238/oi-akritikoi-foyrnoi-ikarias-sto-programma-iatrikis-yiothesias-tou-omilou-iatrikoy-athinon

Εθελοντισμός και Υγεία

Οι Φούρνοι Κορσεών ως ένα ακριτικό νησί του αρχιπελάγους αποτελεί πόλο έλξης από πολλές εθελοντικές ομάδες. Σκοπός αυτών των ομάδων είναι η εθελοντική παροχή υπηρεσιών υγείας από έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό στους κατοίκους αυτών των ακριτικών περιοχών.
Τέτοιες ομάδες οι οποίες κάθε χρόνο επισκέπτονται το νησί είναι:

Ομάδα Αιγαίου: Η Ομάδα Αιγαίου είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται από το 1995 στα μικρά και ακριτικά νησιά του  Αρχιπελάγους προσφέροντας, σε αμιγώς εθελοντική βάση, ιατρικές υπηρεσίες, έργα για αναβάθμιση υποδομών, ενημέρωση σε επίκαιρα θέματα καθώς  και διεξαγωγή πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
https://omadaaigaiou.gr/el/

Ανοιχτή Αγκαλιά: Η Ανοιχτή Αγκαλιά των «Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής» είναι μία Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση με έδρα της το Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού. Ιδρύθηκε το 1994 από μία ομάδα εθελοντριών, με στόχο τη δημιουργία μιας ζεστής αγκαλιάς που θα χωράει όλα τα παιδιά που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις στα νοσοκομεία. Η αποδοχή της προσφοράς μας από τα παιδιά και τις οικογένειές τους ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Σήμερα, χάρη στη συνεισφορά των εθελοντών μας και στη στήριξη των Χορηγών, το έργο της Ανοιχτής Αγκαλιάς έχει επεκταθεί σε νέα πεδία δράσης με έμφαση την πρόληψη, την εκπαίδευση και κοινωνική προσφορά.
https://anoixtiagalia.gr/

Σύμπλευση: Η +πλευση (σύμπλευση) είναι Aστική Mη Κερδοσκοπική Eταιρεία που έχει σκοπό την υποστήριξη και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των ελληνικών ακριτικών νησιών. Αμιγώς εθελοντικού χαρακτήρα, οργανώνει δράσεις, όπου παρέχει δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και δημιουργεί έργα υποδομής στις τοπικές κοινωνίες. Επιπλέον, διοργανώνει πολιτιστικές δραστηριότητες και βελτιώνει τις εκπαιδευτικές υποδομές των τοπικών κοινωνιών.
https://www.symplefsi.org/

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) είναι μία πρωτοβουλία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ξεκίνησε να υλοποιείται τον Ιανουάριο 2014 από την ΑΜΚΕ “Aναγέννηση & Πρόοδος” σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.), οι οποίες έχουν σκοπό να προσφέρουν δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στους μόνιμους κατοίκους νησιών της άγονης γραμμής και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα.

Καρδιά του προγράμματος είναι το έμπειρο ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό μας. Με συνεχή διάθεση προσφοράς, υψηλή επιστημονική κατάρτιση, εξαιρετικά μεγάλη εμπειρία και σύγχρονο άρτιο εξοπλισμό. Οι γιατροί του προγράμματος συμμετέχουν εθελοντικά στις αποστολές μας, σε νησιά της άγονης γραμμής και στις δυσπρόσιτες ορεινές ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας. (τους χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ).

Στόχος μας η ισότιμη πρόσβαση όλων των Ελλήνων –ανεξαρτήτως τόπου διαμονής – σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας.

Μετά από σχεδιασμό δύο ετών σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα διεθνή πρότυπα, είμαστε τώρα στον 5ο χρόνο υλοποίησης του προγράμματος, που συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη ασθενειών, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, και στην μείωση έκτακτων ιατρικών περιστατικών.
https://www.mmu.gr/