Οικισμοί

Οικισμός Θύμαινας

Η Θύμαινα είναι νησί, αλλά και παράλιος οικισμός, του συμπλέγματος των Φούρνων που βρίσκεται μεταξύ Σάμου και Ικαρίας. Παλαιότερα (μέχρι το 1940) λεγόταν και Φύμαινα. Κατά μία εκδοχή το όνομα Θύμαινα πιστεύεται ότι οφείλεται στα πολλά θυμάρια που υπάρχουν στο νησί.

Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος μετά τους Φούρνους με έκταση 10,071 τ.χλμ. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 136 κάτοικοι ενώ στον δεύτερο οικισμό του νησιού την Κεραμειδού απογράφησαν 7 κάτοικοι.

Η Κεραμειδού είναι πολύ μικρός παράλιος οικισμός ο οποίος βρίσκεται στην ανατολική πλευρά και σε μικρή απόσταση με τα πόδια νότια από τον οικισμό της Θύμαινας σε έναν μικρό κόλπο με αμμώδη παραλία και αρμυρίκια. Tο όνομα της οφείλεται σε κάποιο πλοίο που ναυάγησε γεμάτο κεραμίδια στα τέλη του 18ου αιώνα, το οποίο εντοπίστηκε και ερευνήθηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Απογραφή

1928

1940

1951

1961

1971

1981

1991

2001

2011

Πληθυσμός

157

146

118

146

139

121

147

152

136

Ως ξεχωριστός οικισμός αναφέρεται επίσημα για πρώτη φορά το 1981 να απογράφεται στην τότε κοινότητα Φούρνων Κορσεών και σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» υπάγεται στον Δήμο Φούρνων Κορσεών ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2011 απογράφησαν 7 κάτοικοι. Η εξέλιξη του πληθυσμού του νησιού φαίνεται στον παραπάνω πίνακα. Το 2008 στο δημοτικό σχολείο του νησιού υπήρχαν μόνο 6 μαθητές. 

Το υψηλότερο σημείο του νησιού είναι 470 μ και ονομάζεται Βάρδια. Η Θύμαινα όπως και ολόκληρο το σύμπλεγμα των Φούρνων είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 ως ζώνη υψηλής προστασίας (ΖΕΠ) και χαρακτηρίζεται επίσης σημαντική περιοχή για τα πουλιά της Ελλάδας (ΣΠΠΕ).  

Ο ενοριακός ναός της Θύμαινας είναι Δίκλιτη Εκκλησία. Οι δύο ναοί είναι αφιερωμένοι στον Άγιο Γεώργιο και στην Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Επίσης απέναντι από τον οικισμό της Θύμαινας υπάρχει η μονόκλιτη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου η οποία είναι κατασκευασμένη το 1998.

Οικισμός Χρυσομηλιάς

Η Χρυσομηλιά βρίσκεται στο βόρειο τμήμα και προς τα δυτικά παράλια του νησιού με υψόμετρο 132 μέτρα. Απέχει περίπου 15 χλμ. (οδικά) βορειοανατολικά από τη Χώρα Φούρνων. Είναι κτισμένη σε επικλινές έδαφος στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του όρους Κόρακας που είναι το ψηλότερο του νησιού και η πεζοπορική απόσταση μέχρι την κορυφή του (513 μέτρα) είναι περίπου 1,5 ώρα.

Νοτιοδυτικά είναι ο παραθαλάσσιος οικισμός Καμπί Χρυσομηλιάς που αποτελεί επίνειό της και συνδέεται με 1.000 περίπου σκαλοπάτια με το επάνω μέρος του νησιού. Η βλάστηση είναι αναπτυγμένη και το κλίμα ξηρό. Στα νότια είναι η παραλία Αγίας Τριάδας. Πάνω στην κορυφή χαμηλού λόφου κοντά στο Καμπί σώζονται οικιστικά ελληνιστικά λείψανα και η γύρω περιοχή έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος.

Διοικητικά στοιχεία
Ως ξεχωριστός οικισμός αναφέρεται επίσημα με την ονομασία Χρυσομηλιά στο ΦΕΚ 204Α – 21/09/1918 να προσαρτάται στην τότε κοινότητα Φούρνων Κορσεών. Το 1940 μετονομάστηκε σε Χρυσομηλέα. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» υπάγεται στον Δήμο Φούρνων Κορσεών και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 απογράφησαν 104 κάτοικοι.

Οικισμός Καμάρι

Το Καμάρι είναι πολύ μικρός παράλιος οικισμός των Φούρνων Κορσεών, ο οποίος βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Απέχει περίπου 10 χλμ. βορειοανατολικά από τη Χώρα Φούρνων ενώ ανατολικά και απέναντί του είναι η νησίδα του Αγίου Μηνά. Στην περιοχή σώζονται λείψανα αρχαίου οικισμού και τάφων.

Η παραλία του είναι με άμμο και βότσαλα ενώ στο βυθό της διακρίνονται ερείπια. Στον αυλή της εκκλησίας των Ταξιαρχών υπάρχουν ραβδωτοί κίονες από γρανίτη και ορθογώνιες μαρμάρινες πλάκες. Διαθέτει μερικά δέντρα για σκιά, ενώ στην περιοχή του οικισμού θα βρείτε μαγαζιά, ταβέρνες και καταλύματα. Ενδείκνυται για κολύμβηση με μάσκα αφού στον βυθό διακρίνονται ερείπια αρχαίας πόλης καθώς και ναυάγια από την αρχαιότητα καθώς το πέρασμα ανάμεσα στου Φούρνους και τη νησίδα Άγιο Μηνάς είναι επικίνδυνο όταν έχει καιρό. Ο βυθός της παραλίας είναι επίσης ιδανικός για τους λάτρεις του ψαροντούφεκου.

Διοικητικά στοιχεία
Ως ξεχωριστός οικισμός αναφέρεται επίσημα για πρώτη φορά 1991 να απογράφεται στην τότε κοινότητα Φούρνων Κορσεών. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» υπάγεται στον Δήμο Φούρνων Κορσεών και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 απογράφησαν 14 κάτοικοι, το 1991 ήταν 18 ενώ το 2001 ήταν 35

Οικισμός Καμπί

Το Καμπί είναι ένα σημαντικό τουριστικό θέρετρο των Φούρνων που βρίσκεται λίγο νότια από τους Φούρνους. Η παραλία είναι στρωμένη με άμμο και βότσαλο, ενώ υπάρχουν και μερικά αρμυρίκια για ίσκιο και προσφέρει βασικές υποδομές, όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβερνάκια και μαγαζάκια. Τα νερά είναι κρύα αλλά κρυστάλλινα, ενώ η θάλασσα είναι συνήθως ήρεμη χάρη στον κλειστό κόλπο.

Για να φτάσετε στην παραλία θα κατεβείτε μερικά ξύλινα σκαλιά. Τα σπίτια του είναι απλωμένα αμφιθεατρικά πάνω από γραφικές ακρογιαλιές με αξιοθέατο της περιοχής τους 3 παλαιούς ανεμόμυλους. Στην άκρη της παραλίας υπάρχει ένας μικρός μόλος.

Διοικητικά στοιχεία
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» υπάγεται στον Δήμο Φούρνων Κορσεών και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 15 κατοίκους

Οικισμός 'Αγιος Ιωάννης Θερμαστής

Ο Άγιος Ιωάννης Θερμαστής είναι οικισμός των νήσων Φούρνων. Βρίσκεται στο νότιο άκρο του κύριου νησιού των συστάδων, απέναντι από τις νησίδες Στρογγυλό και Μακρονήσι, σε μέσο σταθμικό υψόμετρο 30. Απέχει 5,5 χλμ. περίπου ΝΑ. του χωριού Φούρνοι. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται μικρά σπίτια διάσπαρτα στην πλαγιά με θέα στη θάλασσα, με συνολικά 240 σκαλοπάτια να οδηγούν στον ειδυλλιακό και ήσυχο όρμο του Αγίου Ιωάννη. Στην περιοχή θα συναντήσετε την ανακαινισμένη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Θερμαστή καθώς και τις παραλίες «Κασίδι», «Βλυχάδα», και «Βιτσιλιά»

Διοικητικά στοιχεία
Διοικητικά υπάγεται στον δήμο Φούρνων Κορσεών, σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης. Πριν το σχέδιο Καποδίστριας και το πρόγραμμα Καλλικράτης, ανήκε στην επαρχία Ικαρίας του νομού Σάμου, στο γεωγραφικό διαμέρισμα Νήσων Αιγαίου Πελάγους.

Οι υπόλοιποι οικισμοί του Δήμου είναι οι εξής: Δαβλονιές, Πλαγιά, Άγιος Θεολόγος