Φούρνοι: είναι ο τελευταίος παράδεισος του Αιγαίου; – athinorama.gr

Στο κέντρο του νοητού τριγώνου που σχηματίζουν η Ικαρία, η Σάμος και η Πάτμος, οι Φούρνοι Κορσεών ζουν στο δικό τους ανέγγιχτο κόσμο.

Στο κέντρο του νοητού τριγώνου που σχηματίζουν η Ικαρία, η Σάμος και η Πάτμος, οι Φούρνοι Κορσεών ζουν στο δικό τους ανέγγιχτο κόσμο.

Το νησί των κουρσάρων είναι στην πραγματικότητα ένα σύμπλεγμα από 20 νησιά, νησάκια και βραχονησίδες με μια πολύπλοκη ακτογραμμή-σκέτη δαντέλα, με κόλπους και κολπίσκους, στενά περάσματα και θαλασσινές σπηλιές. Απίστευτα διαυγής η θάλασσα, ενώ οι ακούραστοι αγέρηδες δεν μπορούν να διαπεράσουν όλους τους κόλπους και τα στενά ανάμεσα στα νησάκια, αφήνοντας έτσι χώρο για ήσυχες «φωλιές» με ήρεμα νερά για απολαυστικό κολύμπι.

Το καινουργιοφτιαγμένο οδικό δίκτυο των Φούρνων σε πάει από τη Χώρα (λιμάνι) σχεδόν παντού. Ξεκινάς από τον ήρεμο οικισμό της Χρυσομηλιάς, 15 χλμ. από τη Χώρα, στην πλαγιά ενός λόφου. Κατεβαίνοντας γύρω στα 600 σκαλοπάτια –ή με το αυτοκίνητο–, φτάνεις στο επίνειο, το Καμπί (νοικιάζονται απλά δωμάτια).

Μια μεγάλη παραλία με μικρά, κυρίως ψαράδικα σπίτια, πολλά αρμυρίκια για σκιά και την ταβέρνα-καφενείο-μπαρ «Βαγγέ­λης» (6978490770) της Φραντζέσκας Κόνδυλα, μιας νέας γυναίκας που είναι το καλό πνεύμα του νη­σιού. Σε πάει με το καΐκι του πατέρα της σε κοντινές παραλίες, σου φέρνει με τη γουρούνα φαγητό στη θάλασσα, μαγειρεύει υπέροχα (η κακκαβιά της είναι σκέτο βάλσαμο), μεταφέρει τα παιδιά στο σχολείο και τα ψώνια των γερόντων από τη Χώρα στη Χρυσομηλιά το χειμώνα

Ο τρίτος οικισμός των Φούρνων βρίσκεται πάνω στο νησάκι Θύμαινα, 10 λεπτά με το καραβάκι από το λιμάνι, και μπορεί να βάλει υποψηφιότητα για τον τίτλο του «τελευταίου παραδείσου». Ένα beach bar με ομπρέλες και ξαπλώστρες μπροστά στη θάλασσα, σκαλάκια που ενώνουν τα αμφιθεατρικά χτισμένα σπίτια του οικισμού, η ταβέρνα «Κοτταράς» (2275032792, 6981566351) με τις παραδοσιακές μαγειρικές της Νίκης, στην όμορφη κι ερημική παραλία Κεραμιδού στην πίσω πλευρά του νησιού, και λίγα δωμάτια προς ενοικίαση. Ύφος που θυμίζει τη δεκαετία του ’60, πολλά χωμάτινα μονοπάτια, σχεδόν μηδενικός αριθμός αυτοκινήτων.

Στο μέτωπο της γεύσης, τώρα, στο λιμάνι ξεχωριστή είναι η αστακομακαρονάδα της Ντίνας Χονδρουδάκη στην ταβέρνα «Μίλτος» (2275051407, 6977000218). Φρέσκα ψάρια, περιποιημένα ορεκτικά αλλά και πίνες και φούσκες τον Αύγουστο στον «Νίκο». Ψητά κρεατικά και αρκετά μαγειρευτά στα «Τσιρνικάκια» (6980095571).

Το νησί έχει 25 μελισσοκόμους και πολύ ωραίο θυμαρίσιο μέλι, που μαζί με άλλα ντόπια προϊόντα, όπως η εκπληκτική φρέσκια μυζήθρα, το λαδοτύρι και το τυρί άλμης, θα βρείτε στη Μελισσάνθη (2275051037), στον κεντρικό δρόμο με τις μουριές. Θεωρήστε τον εαυτό σας πολύ τυχερό αν μπορέσετε να δοκιμάσετε τα κατημέρια: τηγανητές πιτούλες γαρνιρισμένες με ντόπια μυζήθρα.

Πού να μείνετε
Archipelagos (Χώρα, 2275051250) Το πιο καινούργιο ξενοδοχείο των Φούρνων με λιτή διακόσμηση σε κλασική γραμμή και θαυμάσια θέα στο λιμάνι. Πλούσιο χειροποίητο πρωινό με σπιτικά γλυκά.

Patras Apartments (Χώρα, 2275051268) Αμφιθεατρικά χτισμένα πετρόκτιστα διαμερίσματα, συνδεδεμένα με αυλίτσες, πράσινο και λουλούδια με θέα στη θάλασσα.

Η αρχική δημοσίευση: athinorama.gr

ΑΡΤΕΜΙΣ ΤΖΙΤΖΗ

10 Ιουλίου, 2015

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Σχετικά Άρθρα
Πρόσκληση 9ης Δημοτικής Επιτροπής

Καλείστε να προσέλθετε σε Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emaίl:dίmarxos@fourni.gov.gr) η και τηλεφωνικά, την 8η Ιουλίου 2024, ημέρα