Έγινε η νύχτα – μέρα στους Φούρνους Κορσέων – zougla.gr

Έθιμα που προσφέρουν φαντασμαγορικό θέαμα είχαν την τύχη να δουν από κοντά και φέτος όποιοι βρέθηκαν στους Φούρνους Κορσέων το βράδυ της Ανάστασης…

Έθιμα που προσφέρουν φαντασμαγορικό θέαμα  είχαν την τύχη να δουν από κοντά και φέτος όποιοι βρέθηκαν στους Φούρνους Κορσέων το βράδυ της Ανάστασης. Εκτός από τα πυροτεχνήματα που έκαναν τη νύχτα – μέρα οι επισκέπτες απόλαυσαν το στήσιμο και εν συνεχεία το κάψιμο του Σωρού αλλά και να γιορτινά μηνύματα που στέλνει κάθε χρόνο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου η φωτισμένη πλαγιά.

Το έθιμο του Σωρού:

Κάθε χρόνο το Μεγάλο Σάββατο οι άντρες που αποτελούν την  «ομάδα του σωρού» επιστρατεύουν όλη τη μαστοριά τους για το καλύτερο δυνατό στοίβαγμα των κλαδιών.

Πλέκουν τους αγκαθωτούς θάμνους σφιχτά μεταξύ τους με στόχο να δηµιουργήσουν µια σταθερή βάση που ανυψώνεται διαρκώς.

Ο σωρός στοιβαγμένων κλαδιών παίρνει το σχήμα κόλουρου κώνου και ξεπερνάει σε ύψος τα 5 μέτρα.

Το έθιμο του σωρού αποτελεί µια πολύ παλιά συνήθεια των Φουρνιωτών να μαζεύουν από τις θαµνώδεις λοφοπλαγιές πολλά ξύλα και κλαδιά, να τα συγκεντρώνουν σε ένα σημείο και τη στιγμή της Ανάστασης να τους βάζουν φωτιά.

Η σκοτεινή πλαγιά που γεμίζει φως και εκπέμπει γιορτινά μηνύματα

Λίγο μετά την Ανάσταση οι άνδρες του χωριού πηγαίνουν στην πλαγιά και ανάβουν ένα-ένα τα τενεκεδάκια, που είναι εκεί τοποθετημένα στο σημείο από νωρίς. Η σκοτεινή πλαγιά γεμίζει φως από τα αναμμένα τενεκεδάκια που σχηματίζουν δυο πελώρια φλογισμένα γράμματα, «Χ» και «Α» (Χριστός Ανέστη), αλλά και την ελληνική σημαία. 

Μόλις οι καμπάνες χτυπήσουν γιορτινά για να στείλουν σε όλους το μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού βαρελότα, κροτίδες και δυναμίτες, ριπές όπλων και βεγγαλικά δονούν την ατμόσφαιρα και σχηματίζουν πελώριες, φωτεινές και πολύχρωμες ομπρέλλες στον ουρανό. 

Φωτογραφίες: Απόστολος Μαρούσης

08.04.2018 | 19:24

Η αρχική δημοσίευση: zougla.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Σχετικά Άρθρα
Πρόσκληση 9ης Δημοτικής Επιτροπής

Καλείστε να προσέλθετε σε Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emaίl:dίmarxos@fourni.gov.gr) η και τηλεφωνικά, την 8η Ιουλίου 2024, ημέρα